Лъчезар Борисов: Предлагаме работещи мерки в подкрепа на предприемачите и на младите хора за стартиране на бизнес

Кандидатите за народни представители от Коалиция ГЕРБ – СДС от Старозагорски избирателен район Лъчезар Борисов, Александър Кьосев и арх. Мартин Паскалев представиха част от акцентите в Националната програма на ГЕРБ пред ръководството на старозагорска фирма, специализирана в производството на мебели. В срещата участва и Радостин Танев, народен представител в 44-ото и 45-ото Народно събрание.

„Разработили сме нови мерки за подобряване на административното обслужване и облекчаване на 50% от регулаторните режими, като част от тях ще бъдат премахнати. Ще бъде въведен принципът на мълчаливото съгласие, както и обслужване на едно гише, включително и по електронен път, за да се спести времето на представителите на бизнеса. Такова гише ще бъде създадено и за консултации на предприемачите“ – съобщи Лъчезар Борисов.

При срещи с работодателските организации са обсъдени затрудненията с недостига на кадри за някои видове професии. „Ако се назначават работници и служители, които току-що са завършили средно или висше образование, държавата ще поеме за една година 60% от осигуровките на тези хора“ – обясни министърът на икономиката в правителството на Бойко Борисов.

Друга мярка, насочена към младите хора, които искат да стартират свой бизнес, заложена в програмата на ПП ГЕРБ, е държавата да поеме гаранции по кредитите, които те могат да получат от банките.

Лъчезар Борисов посочи, че сред приоритетите на ГЕРБ в областта на здравеопазването, е към всяка университетска и областна болница да се създаде мобилен медицински кабинет, оборудван с необходимата апаратура, който да обслужва хората в малките и отдалечени от големите градове населени места.

Лъчезар Борисов обясни по време на срещата, че Планът за възстановяване и устойчивост, по който са предвидени 12 млрд. лева за България, не е внесен от служебното правителство в Европейската комисия. „Така страната ни ще загуби поне 5 – 6 месеца и ще отиде на опашката при получаването на средствата, които ще дойдат от Европа“ – категоричен е Лъчезар Борисов. Той допълни, че излишъкът от 200 000 млн. лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които правителството на ГЕРБ е предвидило за антикризисни мерки за бизнеса, сега са пренасочени към схеми за кредитиране.

„Ние сме единствената партия, която работи за намирането на технология за улавяне и съхраняване на въглеродния диоксид, която да гарантира запазването на производството на електрически ток от въглища, добивани в „Мини Марица изток“. В тази посока са ангажирани водещи специалисти в областта“ – каза по време на срещата кандидатът за народен представител Александър Кьосев.

„За да се реализират политиките на партия ГЕРБ и да продължи регионът на Стара Загора да се развива, ни е нужна подкрепа“ – каза Радостин Танев.

На изборите за народни представители на 11 юли, за Коалиция ГЕРБ – СДС се гласува с № 5 в машинната или хартиената бюлетина.