Снежана Дескова получи награда „Импулс“ за постановка на класическо танцово произведение за балета „Шопениана“

Прима-балерината, почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова получи награда „Импулс“ за постановка на класическо танцово произведение за балета „Шопениана“ на Държавна опера-Стара Загора /премиера на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство/.В тази категория номинирани бяха още Марияна Крънчева – за “Лебедово езеро за деца” на Опера Пловдив и Сергей Бобров – за “Спящата красавица” на Опера Варна.

В петък миналата седмица /10 юли/ официално бяха връчени  първите награди за танц “Импулс”. За първи път професионалната танцовата общност се събира за създаване на годишни награди за танц. Церемонията се състоя на откритата сцена в парка на Военната академия в столицата. В гласуването се включиха 70 професионалисти от цялата страна, които предложиха, оцениха и класираха 90 изпълнители, 65 хореографа, над 100 заглавия и 19 трупи/компании в областта на класическия и съвременния танц за периода 2019 и 2020 година

Всеки от наградените получи платно- графики, акварел и масло от хореографа Мила Искренова – тематично свързани с танца. Идеята за отличията и наградите е на хореографа Росен Михайлов.

Номинирана за изпълнител на класически танц /жена/ бе и прима-балерината на Старозагорска опера  Анелия Димитрова.

За наградата за танцова трупа/компания на годината балетът на Държавна опера – Стъра Загора също бе сред номинираните – заедно с Атом театър”, балет “Арабеск” и балета на Софийска опера и балет.

За танцова продукция на годината постановката „Гето“ на балетната трупа на Стара Загора и хореографа Марио Пиаца бе номиниран заедно с Десетия конкурс за съвременна хореография за наградата на Маргарита Арнаудова, и “Снежната кралица” на балет „Арабеск“.