Иновативна технология може да удължи живота на енергийния комплекс “Марица-изток”

Иновативна експериментална технология за физико-химично улавяне и преобразуване на въглероден диоксид в суровина за процеси, които могат да се търгуват и да генерират приходи, бе представена от проф. Жеко Ганев на пресконференция в община Стара Загора. Целта е внедряването на технологията в ТЕЦ 2 и по този начин удължаване живота и работата на целия енергиен комплекс. Идеята на екипа на проф. Ганев бе анонсирана от кмета Живко Тодоров.

Вече е изпратено писмо до ръководството на ТЕЦ 2 за изграждане на пилотна инсталация в мащаб 1:20 на площадката на комплекса. Предстои документът да бъде препратен към БЕХ, откъдето се очаква положително становище, както и евентуално финансиране в рамките на около 10 млн.лева. По думите на проф. Ганев, изграждането на инсталацията би отнело около 15 месеца, а резултатите от пускането й в експлоатация ще докажат и икономическата ефективност на проекта, убеден е старозагорският учен.
Проф. Ганев разказа, че вече е създал работеща мини-инсталация, която демонстрира нагледно цялата технология. Въглеродният диоксид от изгарянето на въглищата се преобразува до въглероден окис (СО). Към него се добавя водород (Н), получен също от въглищата, и се получава метан, с отделянето и на малко вода. Метанът е енергиен газ и се използва за производство на енергия. По този начин се елиминират 97% от въглеродния диоксид.

На брифинга присъстваха и представители на синдикатите, които заявиха категорична подкрепа на проекта. Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова управляващите да го включат за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде представен от служебния кабинет в началото на следващата седмица.