НПО алармира за дефекти по откритата преди дни отсечка на АМ „Тракия“

Неправителствената организация Европейски център за транспортни политики обяви, че са открити дефекти в изпълнението на току-що ремонтирания участък от магистрала “Тракия” между Стара Загора и Чирпан, който бе пуснат в експлоатация на 16 юли.

Експерти на организацията са направили проверка на място и установили, че пътната маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност. Изследването с рефлектометър показало, че коефициентът за нощна видимост коефициентът RL е само 262 миликандела – при норматив поне 300 миникандела.

“По време на визуалния оглед на експертите направи впечатление, че на някои места износващото покритие е с дебелина около 1 см при минимално изискване между 4 и 6 см”, твърдят още от НПО-то.

Установено е също, че разделителните линии между платната били изпълнени с шумна маркировка, въпреки че според Наредба №2 за сигнализиране на пътищата шумящи могат да бъдат само крайните линии, посочват от ЕЦТП.

От сдружението изтъкват, че през последните месеци няколко пъти са настоявали маркировката в участъка от 160-ия км на магистралата до Чирпан да се подмени, тъй като не отговаря на изискванията, но реакция относно исканията им няма.

Очаква се позицията на Агенция “Пътна инфраструктура” .