18 години затвор за жестоко убийство

Наказание лишаване от свобода за срок от осемнадесет години, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг” режим, получи на първа инстанция 57-годишен мъж от гр.Стара Загора.

Съдебен състав на Окръжен съд – Стара Загора го призна за виновен в това, че в периода 02-03.12.2020 г. в гр. Стара Загора умишлено е умъртвил А. Х. на 42 години.

Наказателното производство премина по реда на съкратено съдебно следствие , тъй като подсъдимият и неговият защитник, частният обвинител и повереника му дадоха съгласие да не се провежда разпит на свидетели и вещи лица, както и при постановяване на присъдата съдебният състав непосредствено да се ползва от съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

В съдебна зала Б. К. заяви, че е съгласен с всички извършени процесуални действия по разследването и не оспорва събраните до момента доказателства на досъдебното производство. Изрази становище , че не желае да се събират повече доказателства относно тези факти, запознат е с последиците от това и се отказва от разглеждането на делото по общия ред.

Подсъдимият и пострадалият се познавали и поддържали приятелски отношения. На 02.12.2020 г. се чули по телефона, срещнали се и решили да се почерпят в дома на подсъдимия, който живеел сам в апартамент. Под въздействие на употребения алкохол от двамата, в хода на разговора, между тях възникнал конфликт и словесно пререкание. В един момент подсъдимият взел стъклената бутилка с ракия, която била на масата, и с нея нанесъл силен удар в главата на пострадалия, в резултат на който А. Х. паднал назад на леглото, където останал да лежи без да дава признаци на живот. Подсъдимият установил, че пострадалият е мъртъв, но останал в кухненския бокс и продължил да пие. След като изпил ракията, той излязъл от апартамента, като изхвърлил вещите на пострадалия в контейнер за смет. След това се прибрал, решил да предприеме действия по заличаване на следите от престъплението, като се освободи от трупа, разчленявайки го на парчета. Частите от тялото поставил в найлонови чували, който изхвърлил в контейнер за боклук през определен интервал от време. На една от торбите попаднали служители, работещи на лента за сортиране на отпадъци, а на другата мъже, ровещи в контейнерите за смет.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.