Дърва за зимата

Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад на горското вместо на тържище.
По 90-100 лева се продава в момента кубик дърва. В склад на държавно горско предприятие пък цената за широколистни дървета е 45-50 лева. Не всеки обаче може да си ги набави в момента. Стопанствата имат за цел да осигурят огрев на първо място за хората в близките им населени места. Затова списъци с желаещи обикновено се правят още от март.

Иначе в момента е най-доброто време за набавяне на дървата за зимата. През есента цената им може да скочи двойно. В момента например кубикът върви до 100 лева в частни складове в зависимост от вида дървесина. Сходни са офертите и при поръчка в интернет. Миналата година през септември обаче цените стигнаха 180 лева на кубик на тържищата.

За отоплението на жилище от 80 кв.м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това означава, че отоплението зимата ще излезе на домакинството между 450 и 500 лева, ако сега осигури горивото, и 800-900 лева, ако остави за есента купуването на дървата.

10 лева струват дървата, продавани в чувал. Това отново прави около стотачка за кубик, тъй като 10 чувала правят един кубичен метър. Ако дървата са смесени от габър, орех, слива, бреза, кубикът, подреден на пале, вече се продава по 80 лева. д

Най-евтино се продават дървата, които потребителят сам си отсече на посочено от горското стопанство място.

Етикети:, ,