Дирекция за защита на правата на пациентите

В Министерството на здравеопазването се създава нова дирекция за защита на правата на пациентите. Правителството одобри съответните промени в Устройствения правилник на министерството, с които за първи път от самото му създаване в него ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите.

Това е реална крачка към това пациентът да застане в центъра на здравната система. Решението е в синхрон и с Конституцията, в  която се казва, че държавата защитава потребителя, който в случая е пациентът, съобщиха от МЗ.

Новата дирекция ще помогне не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове.

Това трябва да допринесе за подобряване на качеството на медицинските дейности, улесняване на достъпа на пациентите и намаляване на доплащането.

Веднага след обнародването на промените в Държавен вестник ще бъдат обявени конкурси за всяка от длъжностите в новата дирекция.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров призовава всички пациентски организации да информират своите членове за възможността, ако същите имат подходящо образование, опит и желание за работа в държавната администрация, в защита на правата на пациентите да подадат своите документи.