Окръжен съд – Стара Загора осъди на първа инстанция мъж, шофирал след употреба на метамфетамин и предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадали лица

Окръжен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния Ж. Б.  наказание в размер на шест години и четири месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим. Съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.

По силата на постановената присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на 05.05.2018 г., на път, находящ се в землището на община Стара Загора, при управление на лек автомобил, нарушил правила за движение, предвидени в Закона за движение по пътищата – управлявал превозното средство със скорост от 135 км/ч при допустима 90 км/ч, не изпълнил задължението си да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, не изпълнил задължението си преди да започне маневра, да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат преди него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение, както и навлязъл с управляваното от него моторно превозно средство на обозначена площ, забранена за движение на пътни превозни средства, като по непредпазливост причинил смъртта на 18-годишен младеж и тежка и многостепенна средна телесна повреда на непълнолетно към датата на деянието момче(и двамата пътували заедно с подсъдимия в управлявания от него автомобил към с.Дълбоки), като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин.

Наказателното производство срещу Ж. Б. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи законовата процедура, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Отделно подсъдимият ще търпи и наказание от още шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим, тъй като реализираното от него пътно транспортно произшествие е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане за шофиране след употреба на амфетамин и канабис.