Плащаме обследване на сградата за саниране и 15% от цената на санирането

Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Според тях вече ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G – тоест тези, които консумират най-много енергия. Те ще бъдат разделени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ за енергийното обновяване, а сградите с енергиен клас D преди санирането – само 85 на сто. С други думи съседите ще трябва да платят 15% от средствата, необходими за саниране на сградата.

В новите правила са заложени редица мини, които ще прекратят процеса на саниране и ще доведат до много напрежение в обществото, категорични са експерти в областта на строителството и обновяването на сгради. В Плана е записано, че хората от социално уязвими групи няма да плащат за енергийното обновяване.

Още по-притеснителен според експертите е редът, по който ще кандидатстват етажните собствености за саниране. Съседите първо сами и за своя сметка ще трябва да организират техническо обследване, архитектурно заснемане и обследване на енергийната ефективност. Те сами ще трябва да издирят, наемат и платят на фирми, които да направят това. Техническото обследване струва между 3 и 5 лв. на кв. метър, архитектурното заснемане струва средно 2 лв. за кв. м., а енергийното обследване се извършва по договаряне според застроената площ, като до 2000 кв. м. струва 350 лв. Така съседите предварително трябва да приготвят солиден бюджет и да се разберат помежду си за разпределяне на разходите. Чак след това ще кандидатстват за саниране, и ако не бъдат одобрени разходите са за тяхна сметка. Ако бъдат одобрени пък според класа, който е определило изследването, държавата им връща разходите или 85% от тях, както и поема частично (85%) или цялата сума за саниране.

Подготвят се законови промени, които да насърчат кредитирането на етажна собственост или сдружения на собствениците.