21 регистрирани с COVID-19 за последните 24 часа

21 са регистрираните случаи на заболели с COVID-19 през изминалото денонощие в Стара Загора. 393 са в страната. Според специалистите Делта вариантът (т.нар. индийски вариант) съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа Алфа (британски) вариант на коронавируса. Симптомите при него са по-различни. Те са добре известни. Кашлицата, високата температура, хремата, както и загубата на обоняние и вкус, са ясни сигнали за възможна инфекция с COVID-19. Особеността при заразяването с Делта мутацията е, че не се наблюдава загуба на вкус и обоняние. А и пациентите наред с високата температура, страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Ясно е, че на базата на десетките мутации вариантът Делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение, че те нямат имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. Същевременно британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60% по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания.

Индийският вариант обаче е доста по-заразен, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо от това при британския, посочват експерти. Вариантът Делта притежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създадени след имунизация. Затова Делта се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж.

Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни по отношение на Делта.