През последният месец от Областната противопожарна служба са реагирали на 442 произшествия

През последният месец от Областната противопожарна служба са реагирали  на 442 произшествия. От тях 284 са били пожари в ниски треви, храсти, канавки и не са причинили материални загуби. Според комисар Стоян Колев обаче този факт не е успокоителен, защото сушата и горещините продължават, а в последните дни те са придружени и със силен вятър. Пожарите се разпространяват бързо, генерират голям разход на хора и техника и създават опасност, защото са в близост до горски масиви. Основна причина за възникналите пожари е небрежна, непредумишлена или умишлена дейност на хората. Само малко над 1 процент от тях се дължат на природни явления. Малък е и броят на умишлените пожари.

Комисар Колев е издал вчера заповед, с която нарежда във всички 11 служби към РБ ПБЗН вече да работи по 1 екип повече.

От началото на годината досега в Старозагорска област са възникнали 9 горски пожара на обща площ от 100 дка. Само два от тях са причинили щети върху горската растителност.

Областният управител Иван Чолаков е категоричен, че липсата на съзнание у хората е основна причина за възникването на пожари. Той изиска от представителите на институциите, всяка седмица до края на пожароопасния сезон да извършват регулярни проверки по обекти, а също и на лица, извършващи земеделска дейност. Резултатите от проверките ще бъдат докладвани ежеседмично на областния управител.

Ангажираните институции са в пълна готовност за действие при възникване на пожар, но призовават гражданите за повече отговорност и бдителност. Те апелират да се спазват указанията и заповедите, издадени във връзка с пожароопасния сезон. При пожар да се сигнализира по най-бързия начин на тел.112.