Поскъпват алуминиевите кенчета

Феновете на бирата няма да могат да се наслаждават на любимите си кенчета, ако пазарът на цветни метали не се успокои в следващите месеци. Алуминият, от който се произвеждат металните кутийки, е поскъпнал тройно, което прави нерентабилно предлагането на бира в кенчета.

Ударът засяга още големи компании като „Coca-Cola” и „Red Bull”, които също реализират огромни продажби на продуктите си в тази опаковка.

Сътресения се очакват и на българския пазар, където дистрибуторите масово променят заявките на търговците и сменят кенчетата с бира в стъклени бутилки или пластмасови туби. Заради проблем с обработването на амбалажа обаче много търговци просто включват стъклените бутилки в цената на бирата, което води до поскъпване с 25-30 стотинки на най-масовите разфасовки от половин литър.

Всъщност липсата на кенчета не е голяма загуба, защото те по принцип не са най-подходящата опаковка. Бирата в кенове придобива специфичен метален привкус, което се дължи на емайла, с който се покрива вътрешната повърхност на кеновете. Освен това, за да се увеличи срока на годност на бирата, в кеновете добавят различни стабилизатори и консерванти.