По силата на одобрено споразумение 56-годишна жена, работила в Ковид отделение и изтеглила пари от дебитни карти на пациент и съпругата му, ще търпи условно наказание

Наказание в размер на една години лишаване от свобода с изпитателен срок от три години получи М. Х. от гр.Стара Загора, след като Окръжен съд – Стара Загора одобри споразумението, сключено между нея, Окръжна прокуратура – Стара Загора и служебният й защитник. Наказанието „глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода”, не й беше наложено. Имуществените вреди, причинени с престъплението, са възстановени изцяло от обвиняемата.

Пред съдебния състав на Окръжен съд – Стара Загора обвиняемата, която е  неосъждана, се призна за виновна в това, че в периода от 28.12.2020 г. до 04.01.2021 г. в гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, извършила транзакции и изтеглила и придобила суми, като използвала чужди платежни инструменти – дебитни карти, без съгласието на титулярите им (съпрузи), като общата сума от всички 12 транзакции – тегления, е в размер на 4 600 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Първоначално сигнал за изтеглените суми бил подаден от сина на пострадалите. В средата на м.декември 2020 година бащата постъпил в местна болница в града за лечение на COVID-19. В личния му багаж се намирали неговата дебитна карта и тази на съпругата му. Обвиняемата работила като санитар в Ковид отделението. При изпълнение на служебните си задължения тя намерила и взела банковите карти с прикрепените към тях ПИН-кодове и 12 пъти теглила суми от тях. Като извършител на престъплението била разпозната след прегледа на записи от камерите, следящи банкоматите, от които е теглила пари.

Пред съда обвиняемата декларира, че доброволно е подписала споразумението и го поддържам, че е запозната с последиците от същото, както и изрази искрено съжаление за стореното.

Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда.