ПРЕБРОЯВАНЕ 2021

Всички преброители за Националното преброяване трябва да преминат задължително еднодневно обучение, на което ще им бъде разяснена преброителната карта, времето, в което могат да посещават домакинствата, как да реагират в различни ситуации, как да предпазват себе си и гражданите от COVID-19. Обуението в Стара Загора ще се проведе на 23, 24, 25 и 26.08.2021 г. с начален час 09:00 часа.

В момента НСИ набира около 5 000 допълнителни преброители и контрольори. Желаещите могат да подадат документите си в общината, в която искат да работят. Кандидатите ще преминат проверка за чисто съдебно минало, след което общините ще представят окончателните списъци. Всеки преброител и контрольор ще подпише декларация за опазване на статистическата тайна. Това означава, че той няма право да споделя с никого индивидуална информация. Санкциите за подобни нарушения по закон могат да бъдат от 2 000 до 6 000 лева.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 до 20.00 ч., включително в събота и неделя. Те ще се легитимират със специално издадена от НСИ служебна карта. Гражданите ще могат да проверят кой е техният преброител на телефоните на НСИ.

От 7 до 17 септември, докато тече електронното преброяване, преброителите ще имат възможност да направят предварителен обход на преброителните си участъци, за да преценят сами как да разпределят времето си. Един преброител ще има възможност да поеме до 3 преброителни участъка в зависимост от броя на електронно преброените. Контрольорите ще следят работата и ще подпомагат по няколко преброители.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Един преброител би могъл да получи средно около 400.00 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако  преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лева.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това са предвидени по 0.80 лева.