Лекари изброиха симптомите на ковид при ваксинирани

Лекарите препоръчват да се обърне внимание на някои симптоми, тъй като рискът от заразяване с коронавирус съществува дори след пълна ваксинация.

Заслужава да се отбележи, че понастоящем ваксинацията се счита за наистина единствения ефективен начин за преодоляване на вируса.

Великобритания успя да докаже това на практика. Много хора в страната продължават да се заразяват, но броят на хоспитализациите, както и смъртните случаи, значително намаляха.

Как тялото на човек реагира на ваксина зависи от различни фактори. Основните са възрастта и пола, хранителните навици, наличието на стресови ситуации, приемането на определени лекарства и т.н.

Това предполага, че някои хора няма да имат силен имунен отговор към ваксината и следователно ще останат с минимален риск от заразяване с коронавирус.

Обобщено експертите посочиха пет симптома, които могат да показват наличието на болестта при хора, които са били ваксинирани.

• Хрема;

• Главоболие;

• Кихане;

• Загуба на миризма;

• Възпалено гърло.

От своя страна симптоми като треска или задух днес са изключително редки и вече не се считат за основни индикатори за наличието на коронавирус.

Експертите отбелязват факта, че ваксинираните пациенти, заразени с COVID, много често се оплакват от кихане, особено в сравнение с тези, които нямат време да се ваксинират. Затова те съветват от време на време да се тествате за наличие на вируса, особено ако се появят подозрителни симптоми.