Покачва се заболяваемостта

В последните дни броят на заболелите от коронавирус в област Стара Загора продължава да се покачва. Налице е обаче и скрита заболеваемост, защото немалка част леките случаи на КОВИД се лекуват в домашни условия, без да са регистрирани в системата. Това създава пречки да се очертае реалната картина на заболеваемостта, която според специалистите е по-висока от тази в официалната статистика, подчерта директорът на РЗИ, д-р Станимир Стамков

Заради очакванията в близките дни Старозагорска област, както и повечето останали области в страната, да навлезе в червената зона, 12-те здравни заведения, в които има отделения за лекуване на болни от коронавирус пациенти, трябва да направят план за поетапно увеличение на броя на леглата. Директорите на болниците са поели ангажимент да повишат броя на леглата при покачване на заболеваемостта.

Областният управителе провел среща и с представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Те са поискали да разберат ще има ли въвеждане на някакви по-строги мерки на местно ниво спрямо техния бизнес. Г-н Чолаков заяви, че на този етап в Старозагорска област не се предвижда въвеждане на други мерки, освен действащите в момента в цялата страна, но при евентуално усложняване на ситуацията такива могат да бъдат предприети.