74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море

Приключи най-мащабният европейски проект за проучване на числеността на трите вида китоподобни в Черно море – CeNoBS. Той  беше с продължителност 30 месеца и обедини партньори от 5 държави, включително Румъния и България,съобщават от ,,Зелени Балкани”.

Проектът CeNoBS е инициатива с историческо значение на европейско ниво, особено за басейна на Черно море, който допринесе за обогатяване на познанията ни за числеността и разпространението на китоподобните и за нивото на приулов в риболовните мрежи за калкан. 

Данните, събрани по време на проучванията в рамките на проекта CeNoBS в България, показват, че българските води в Черно море се обитават от около 74 000 китоподобни бозайници общо от трите вида. Регистрирани са 551 наблюдения на птици с общо 1439 индивида и са отчетени 1588 наблюдения на човешки дейности вкл. морски отпадъци.

  • За по-голяма точност резултатите за числеността на видовете китоподобни в обследваните райони са комбинирани с резултатите от проведеното самолетно проучване в акваторията на Русия. Картите на разпространение са разделени по видове за по-добра нагледност, като са направени редица анализи, които включват или не резултатите от Русия.
  • Въздействието на приулова остава един от най-горещите въпроси свързани с китоподобните на световно ниво. Приблизителната оценка показва, че между 11 000 и 20 000 индивида от вида муткур/морска свиня биват улавяни годишно в риболовните мрежи в целия басейн на Черно море. Като процент това означава, че нивото на приулов е 21,2% от общата численост на този вид, което е доста над приетото допустимо ниво от 1,7%.