Информационно обслужване” пуска мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати

Световният гигант Google одобри разработеното от  „Информационно обслужване” българско мобилно приложение за сканиране на европейски цифрови сертификати COVID CHECK BG. Приложението е безплатно и може да се свали свободно от Google Play Store. То бе представено официално от изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Приложението е достъпно на този линк https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

„Разработеното приложение отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове”, каза Ивайло Филипов. В него е вграден QR четец, който валидира сертификата бързо и лесно. То може да сканира всичките варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, за преболедуване и за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване.

Приложението е достъпно за масово ползване за граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. То може да бъде използвано за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, и да може да бъде изтегляно на устройства, които ползват операционна система IOS.

„Информационно обслужване” вече предлага дигиталните сертификати и в формат pkpass, което позволява на всеки желаещ за съхранява документа си в приложение тип „портфейл” на мобилно устройство. Това облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа.

Общо над 1.4 млн. броя са генерираните сертификати до този момент, като над 530 000 се използват ефективно от българските граждани при пътувания зад граница.