Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя

Камерите на Агенция “Пътна инфраструктура”, които в момента следят единствено трафика, да следят и за нарушения на пътя, предлага “Демократична България” със законопроект за изменение на Закона за пътищата.

“Целта ни е тези 300 камери из страната да се използват и за повишаване на безопасността на пътя. Те могат да следят и за нарушения като превишена скорост, неправилно изпреварване, преминаване на червено”, коментра вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев.

Предлага се камерите да се използват и за отчитане на средна скорост, в случай че отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата. Законопроектът регламентира, че достъп до данните от камерите на АПИ ще имат и служители в МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС за нуждите на наказателното производство. Институцията, която съхранява данните остава АПИ.

Допълнително законопроектът регламентира достъпа до информацията, която събират камерите на АПИ. В момента липсва правна регламентация за тях, достъп до събраните от тях лични данни имат различни администрации, като обработката се извършва по реда на заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ.

“Сега действащите практики могат да бъдат разгледани като масово следене на граждани, което противоречи на чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България”, се посочва в мотивите към законопроекта. Предлага се въвеждането на конкретни изисквания за достъп до данните от трафичните камери.

Според проекта собственикът на пътното превозно средство следва да бъде задължително уведомен, че за него са искани данни, а при всеки достъп следва да се остави одитна следа, включително за основанието и извършилото достъпа длъжностно лице. Предлага се ограничаване на периода на съхранение на регистрационните номера, както и те да бъдат съхранявани криптографски трансформиран вид – както се съхраняват пароли, с цел допълнителна защита срещу злоупотреби.