Най-тежката мярка за неотклонение за 31-годишния Г. И., убил двумесечния си син

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 31-годишния Г. И. от с.Хрищени, община Стара Загора.

Делото се гледа дистанционно чрез скайп връзка, осъществена със Затвора – Стара Загора.

Спрямо Г. И. е повдигнато обвинение за това, че на 31.08.2021 г. в с.Хрищени, община Стара Загора, умишлено е умъртвил рождения си двумесечен син, като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че събраните по делото доказателства позволяват направата на обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. В случая реалната опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление се презумира по силата на закона на три самостоятелни основания, тъй като обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив; е привлечен за тежко умишлено престъпление, като преди това, видно от изготвена по отношение на него справка за съдимост същият нееднократно е бил осъждан на лишаване от свобода за тежки умишлени престъпления за срок по-дълъг от една година, изтърпяването на които наказания не е било отложено на основание чл.66, ал.1 от НК; е привлечен към наказателна отговорност за престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът счита, че на този етап от наказателното производство мярката за неотклонение “Задържане под стража” е тази, която съответства в оптимален обем на целите на закона.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.