Ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков и художникът Светлин Стоев

Ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков и художникът Светлин Стоев откриха официално стенописа „Антична Загора”. Произведението е дело на старозагорския художник, в чието изпълнение има участие и неговия син  – Данко Стоев, и е реализирано с подкрепата на Национален Фонд “Култура” и Ротари клуб Берое Стара Загора.

Осемметровата творба, изрисувана на стената във фоайето на Западния вход на университета, изобразява артефакти, открити в Стара Загора, които освен, че са се превърнали в символи на града, напомнят за хилядолетната история на Берое, Августа Траяна, Верея…

Ректорът доц. Ярков благодари на художника Светлин Стоев за избора – да твори на територията на университета, където преминават хиляди български и чуждестранни студенти: „Благодаря, че избрахте нас. Това, което направихте е уникално и се радвам, че много хора, чрез стенописа, ще се запознаят с богатата история на града ни. Тук, в тази сграда, работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави, тук е и фронт-офисът на кандидатстудентския прием, посещаван и от родители, близки и приятели. Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество е с история и то ще продължи!”

Авторът Светлин Стоев, освен художник е и автор на стандарта за Българско каракачанско куче,  от своя страна сподели, че подарената творба е своеобразен реверанс към Тракийски университет и Аграрен факултет, които преди 30 години са спомогнали за признаването на породата Каракачанско куче за първата българска порода: „Първите крачки, които направихме за признаване на Каракачанското куче като първата българска порода тръгнаха оттук, остана за нас един акт на морално задължение да върнем жеста като изрисуваме този стенопис, който е симбиоза на изкуство и наука. Благодаря на ректора доц. Добри Ярков и на главния секретар доц. Ани Златева, че прегърнаха идеята ни за осъществяване на този проект. Маски, фрески, фигури от античната история на Стара Загора, съчетани в един конгломерат с една доста трудна техника на състаряване показват осемхилядната история на града ни, с която всички се гордеем.”

Изработката на стенописа отне на Светлин Стоев и неговия помощник Данко Стоев 30 дни. Тя може да бъде видяна през работното време на университета – от 08:00 до 16:30 часа.