Опасността от заразяване с COVID-19 е най-голяма в непроветрени помещения

117 са новорегистрираните случаи на коронавирус в Стара Загора през изминалото денонощие .От Министерството на здравеопазването разпространиха информация ,че опасността от заразяване с Ковид е най – голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани пространства , където инфектирани хора прекарват дълго време с други лица.

Доказано е, че, освен масовата ваксинация, най-ефективна противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 е спазването на физическа дистанция при общуване. Наред с това е необходимо засилване на мерките в заобикалящата среда (почистване, дезинфекция, вентилация), както и прилагане на личните предпазни мерки от всеки човек (маска, покриваща носа и устата, хигиена на ръцете, ограничаване на контактите при признаци на заболяване, покриване на устата при кашляне и кихане, ако няма предпазна маска).

Посочените противоепидемични мерки са обусловени от начина на предаване на причинителя на COVID-19. Вирусът SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от заразения човек капки, съдържащи вирус, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при: Дишане; Говор; Пеене; Смях; Кашляне; Кихане.

С увеличаване на разстоянието между лицата (физическа дистанция от 1,5-2 м.) се намалява възможността за ефективно предаване на вируса на околните по въздушно-капков път, а с ограничаване на броя на хората, намиращи се в затворени пространства, и с осигуряване на адекватна вентилация се намалява възможността за аерозолно разпространение, и по този начин се ограничава възникването на нови инфекции.

Заразяване може да стане и по контактен път – при допир със заразен човек (напр. при ръкуване) или при замърсяване на ръцете от контаминирани повърхности и предмети и последващо пипане на устата, носа и очите, което налага спазването на лична хигиена и провеждане на текуща дезинфекция на места, където се събират много хора.