Консултации за определяне на състава на РИК

В Областна администрация се състояха консултации за определяне на състава на РИК-Стара Загора за предстоящите избори за президент и за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември.

В Консултациите участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от 46-ото Народно събрание – ПП „Има такъв народ“, Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – обединение“, ПП ДПС, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Областният управител Иван Чолаков в качеството си на ръководител на консултациите, отправи приветствие към присъстващите и запозна участниците с решението на ЦИК от 16 септември, според което общият брой на членовете на РИК е 17 души, включително един председател, двама зам.-председатели и един секретар.

Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ предложи за председател на РИК Златина Йовчева. Той заяви, че тя вече има опит  като член на РИК.

Пламен Йорданов от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложи за председател Теодора Крумова, досегашен председател на старозагорската РИК. „В случая, след като има и друга кандидатура за председател, като алтернатива предлагам Теодора Крумова да бъде зам.-председател на РИК“, уточни той.

Валентина Бонева от Коалиция „БСП за България“ предложи за секретар на Комисията Велина Атанасова, юрист и член на Адвокатската колегия в Стара Загора, която има опит и като секретар на РИК.

Шендоан Халит от ДПС също отправи предложение за секретар на РИК – Междну Халид.

Румен Димитров от Коалиция „Демократична България – обединение“ предложи за зам.-председател на Комисията Светла Карастоянова, досегашен зам.-председател на Комисията.

Предвид непостигнатото съгласие за председател и за секретар на РИК-Стара Загора, предстои окончателното решение за тези два поста да бъде взето от ЦИК. Решението на ЦИК ще стане ясно най-късно до 24 септември.