Окръжен съд – Стара Загора наложи ефективно наказание на подсъдим, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец с нерегистриран лек автомобил

Общо наказание в размер на три години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим,  получи 35-годишния М. Г. по силата на постановена присъда. Подсъдимият бе лишен и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от три години.

Съдебният състав го призна за виновен в това, че на 16.01.2019 г. в с.Енина, община Казанлък, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливостсмъртта на пешеходец. За това престъпление подсъдимият бе осъден на три години „лишаване от свобода”, при първоначален „общ“ режим.

Второто обвинение, за което М. Г. бе признат за виновен и получи наказание в размер на четири месеца „лишаване от свобода“, при първоначален „общ“ режим, е за това, че 16.01.2019 г. в същото село, при реализираното от него пътно транспортно произшествие, е управлявал лек автомобил, който не е регистриран по надлежния ред.

Съдът приложи законовата разпоредба и за двете деяние определи подсъдимият да търпи едно общо наказание, а именно по-тежкото от тях.

Наказателното производство премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложените  наказания бяха намалени с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

До фаталния инцидент се стигнало след настъпил удар между лекия автомобил, управляван от подсъдимия, и паркирано превозно средство, в резултат на който М. Г. изгубил контрол над автомобила си и блъснал пострадалия пешеходец.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.