Липсват част от лекарствата за COVID-19 в аптеките

Макар вече да има възможност за закупуване на безплатни лекарства срещу коронавирус за домашно лечение, едва шест от тях могат да се намерят в аптеките.Оказва се, че в аптечната мрежа не всички са налични, а те се изписват за домашно лечение на леките и среднотежките случаи на коронавирусната инфекция. За това алармира председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов.

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID-19 се изписват от 17 септември Николай Костов обаче алармира, че от 18 медикамента напълно безплатни са само 9. За останалите на пациента му се налага да доплати, защото касата поема най-евтиния продукт от тази група. Доплащането е от порядъка на няколко лева. От безплатните лекарства на пазара могат да бъдат открити само 6, останалите 3 ги няма, а един би могъл да бъде намерен, но доста трудно, защото е дефицитно лекарство. От думите на председателя на Асоциацията на аптеките в България стана ясно, че дори един от медикаментите вече не се произвежда от производителя. Става дума за сироп, неговата таблетна форма, обаче се произвежда.

Друга подробност е, че една рецепта може да съдържа само три от посочените медикаменти, при това еднократно, подчерта Николай Костов. Това означава, че ако след 10-дневен период на лечение приемането на медикаментите от рецептата трябва да продължи, но лекарствата са свършили, закупуването им ще е за сметка на болните. Това е така, защото тези рецепти се издават еднократно и не могат да бъдат преиздавани.

Медикаментите, които могат да се изписват безплатно на хората с коронавирусна инфекция за домашно лечение, са разделени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Лекарствата за домашно лечение на COVID-19 се предписват от специалисти, работещи в COVID зоните разкрити в медицинските центрове и ДКЦ-тата, които по последни данни на НЗОК са 72. От преглед, безплатни изследвания и лекарства могат да се възползват само здравноосигурени лица.

От НЗОК отговориха, че единствено за един от продуктите – сироп са получили официално уведомление от производителя, че поради временни производствени затруднения е възможно да има известен недостиг на количества на пазара.