Наказание от три години и пет месеца, при „строг“ режим, ще търпи мъж, извършил грабеж в условията на опасен рецидив

Окръжен съд – Стара Загора наложи на 35-годишния Й. Г.  наказание в размер на три години и пет месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

По силата на постановената първоинстанционна присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на 20.04.2021 г. в            с.Плодовитово, област Стара Загора, отнел чужди движими вещи – сумата от 30 лева, от владението на 51-годишен мъж, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като за да запази владението върху парите употребил сила спрямо пострадалия, изразяваща се в блъскане и нанасяне на удар. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с постоянна мярка „задържане под стража“.

Наказателното производство срещу Й. Г. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи законовата процедура, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Подсъдимият влязъл в къщата на 51-годишния мъж, от където взел поставените на стол пари, след което го блъснал силно, нанесъл му удар с юмрук по главата и побягнал. Пострадалият се съвзел бързо, изтичал на двора, намерил брадва и подгонил Й. Г., но той успял да избяга с парите.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.