Световният ден на туризма отбелязаха с изложба в Стара Загора

Експозицията „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“  бе открита вчера в Музея на религиите в Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора, Организация за управление на Тракийски туристически район, Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Пловдив.

„Инициативата е по повод Световния ден на туризма. Нека всичко лошо остане назад и да не се връщаме към трудните години. Община Стара Загора е част от Тракийски туристически район и си сътрудничи активно с Община Пловдив. Вярваме, че сътрудничеството ни ще продължи и Стара Загора ще гостува в Града на тепетата”, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева.

„Надявам се, това сътрудничество да стане традиция. Изложбата представя  три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Вярвам, че тя ще предизвика интерес у старозагорци и гостите на града. Експозицията вече е показвана в Париж, Лондон, Прага, а сега и в Стара Загора”, обясни Радост Иванова, изп. директор на Организация за управление на Тракийски туристически район. Тя съобщи, че идеята е на Милена Желева и благодари за възможността да бъде показана изложбата в Града на липите.

Според Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, връзките между Филипопол и Берое са били много силни. По думите му, сътрудничеството може да продължи с общи изложби.

Експозицията представя 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2 000 кв. м многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в 6 държави. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийски туристически район.

Изложбата може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 година.