Пламен Димитров: ЕК трябва да отговори на три въпроса за бъдещето на въглищните региони

Ще подкрепи ли Европейската комисия проекта за пилотна инсталация за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид в комплекс “Марица изток”, има ли политическа воля да стимулира трансфера на технологии от Северна и Западна Европа към нашия регион и как една заместваща мощност на газ, ако бъде изградена, ще може реално да се впише на пазара? С тези три въпроса президентът на КНСБ Пламен Димитров се обърна към зам.-председателя на Европейската комисия , отговарящ за Зелената сделка Франс Тимерманс

“Дори да кажем днес някаква крайна дата за затварянето на въглищните централи, това няма да има кой знае каква стойност на практика. Търговията с емисии се управлява от Вас, от Европейската комисия. Както за една година поскъпнаха от 30 на 60 евро, така могат да станат за 2 години и 160 евро на тон. Така ще затворим мините и за две години. Инструментът, който е очевидно работещ – емиисите, е във вашите ръце”, обърна се президентът на КНСБ към Тимерманс.

Димитров подчерта, че действително милиарди евро ще са на разположение за дигиталното и зелено трансформиране на цялата икономиката. Ако обаче се посочи какъв е точно хоризонтът за работа на въглищните централи, то трябва да има и яснота дали действително ще могат да съществуват на пазара.

Председателят на синдикалната организация на конфедерацията в “Мини Марица Изток” Наско Митев запозна Тимерманс с подписката срещу затварянето на комплекса. “Няма да приемем наложена на сила година за затваряне, категоричен бе той. Освен пряко заетите, косвено с комплекса “Марица-Изток” са заети близо 100 000 души”, посочи Митев и подчерта, че тези хора ще защитават правото си на труд с всички сили и средства.

Франс Тимерманс призова да се направи план за живота на въглищните централи, защото времето вече е настъпило. Според него, ако той бъде отложен, това ще е ощетяващо за работниците. По думите му заетите във въглищните производства имат достатъчно умения, които ще им позволят бърза преквалификация в добре платени дейности. Тимерманс допълни, че инвестициите в зелена енергия са възможност България бързо да навакса.

Индикативна дата за затваряне на въглищните централи у нас е реалистично да е между 2035 и 2040 г., но тази дата трябва да бъде определена от Народното събрание.