Стара Загора е домакин на IV форум на кметовете за справедлив преход

“За нас е удоволствие да бъдем домакини на този мащабен форум на кметовете. Перспективата на Стара Загора трябва да се даде днес, за да може утре да сме подготвени за това, което предстои. Работим така, че Стара Загора да бъде модерна, с развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес, с богата култура и развита спортна дейност. Имаме град, отдаден на образованието, развиващ се и динамичен и същевременно спокоен и уреден. Това се случва благодарение на добрата съвместна работа между община, държава и бизнес – това дава перспектива, а за всички нас е важно хората да имат възможности за развитие”, приветства участниците в IV „Форум на кметовете за справедлив преход” зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов. Той уточни, че регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие. „Фондът за справедлив преход дава възможност на България и на останалите страни, засегнати от прехода от въглища към възобновяеми източници на енергия, да разгърне мащабна работа към привличане на инвеститори, развитие на съществуващия бизнес и най-вече в подкрепа на бъдещето на гражданите на Стара Загора и региона”, каза още Николов.

Участници в дискусията, която се състои онлайн и присъствено, са над седемдесет кмета от въгледобивни региони на ЕС. Сред тях са кметовете на Раднево, Гълъбово, Бобов дол и Перник, както и техни колеги от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния и Украйна.  Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс се включи в дискусията с видеобръщение като подчерта важността на предстоящите промени.

По време на  двудневния форум, който се провежда в Града на липите, ще се дискутира бъдещето на въглищния регион. Целта на срещата е да се разяснят финансовите инструменти и европейските цели за успешна енергийна и икономическа трансформация на въглищните региони в контекста на европейската “Зелена сделка” и декарбонизацията на ЕС.

Събитието е част от проекта „ Региони и общини за справедлив преход”, подкрепен от Европейската инициатива за климата (EUKI) и се организира съвместно от местните партньори на WWF в България, Регионална агенция за икономическо развитие- Стара Загора и Черноморския енергиен изследователски център.