Министър Кацаров: Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, цената ще са по-твърдите мерки

Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки. Думите на здравния министър са цитирани на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.

Според Стойчо Кацаров ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Осигурени са лекарства, кислород, има достатъчно легла, за да посрещнем потребностите на пациентите.

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Има широк кръг от експерти около мен. Преди да предложим нови мерки, те също ще бъдат обсъдени, за да се съгласуват с всички заинтересовани страни”, заявява министърът.

Кацаров коментира, че са се създали много тежки негативни нагласи срещу ваксините и е много трудно да бъдат променени. 

„През цялото време сме се придържали към разбирането, че ваксинацията е доброволен акт. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници и високият брой смъртни случаи, а от другата затворените бизнеси. Осигурили сме ваксините, достъпа до тях. Има логистика, има информация за ваксините. От хората зависи дали ще се ваксинират, или не. Всички трябва да участваме в този процес”, думи на министъра на здравеопазването.