COVID-19 е по-заразен от грипа

COVID-19 е по-заразен от грипа, разпространението на двете инфекции е сходно. И двата вируса са респираторни и се предават по въздушно-капков път,съобщават от Министерството на здравеопазването.

COVID-19 и сезонният грип могат се предават от човек на човек: между хора, които са в близък контакт помежду си. И двата вируса са респираторни и се предават по въздушно-капков път, когато вирусоносители кашлят, кихат или дори говорят. Така се отделят частици, които попадат в устата или носа на здрави хора, които са наблизо, и се вдишат в белите дробове. В затворени помещения с лоша вентилация малките частици могат да се разпространят по-далеч от 1.5 м и да доведат до заразяване.

Заразяването най-често става чрез вдишване, но е възможно човек да се зарази след контакт (например ръкостискане) с друго лице, което има вирусни частици върху ръцете, или чрез допир на повърхности/предмети, върху които са попаднали частици от вируса, а след това с докосване на устата, носа или очите.

COVID-19 и грипът могат да се разпространяват както от болни с проявена клинична картина на инфекциите, така от хора, които нямат симптоми (безсимптомни преносители), и от хора с лека симптоматика.

COVID-19 и грипът се разпространяват по сходни начини, но коронавирусът е по заразен) и има много повече свръхразпространители (един човек заразява много повече хора). COVID-19 може бързо и лесно да инфектира много хора и да доведе до непрекъснато, безконтролно и повсеместно разпространение в популацията с течение на времето.