Протест срещу “зеления сертификат”

Протестите срещу мерките въведени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров се пренесоха от улиците и в големите търговски центрове. Група протестиращи влязоха в един от МОЛ -овете в Стара Загора.

„Долу мерките. Оставка, Кацаров”, скандираха недоволните от въведения „зелен сертификат”.

Според недоволните, Министърът на здравеопазването, с издадената заповед за зелен сертификат, недопустимо и незаконосъобразно ограничава правата на гражданите да бъдат защитени срещу унижаващо отношение и да не бъдат подлагани на медицински, научни и други опити без тяхното доброволно писмено съгласие.

Те са категорични, че самите мерки са нелогични, с което се противоречи на принципа на съразмерност на мерките. С тях се въвеждат ограничения за едни обществени места, докато друг с много по-голяма посещаемост, са освободени от задължението за представяне на сертификат. Няма установен ред за това как ще се проверяват сертификатите, кои служители на тези обществени места ще отговарят за проверката, кои контролни органи ще могат да проверяват и санкционират.

Ограничаване на правото на достъп на гражданите до обществени места, ограничаване на правото им на труд, както и недопустимата принуда да участват в медицински експеримент с ваксини, непреминали клинични изпитания, не е сред тези, посочени в Закона за здравето, които Министърът може да ограничи. В този смисъл и заповедта противоречи на Закона за здравето и Конституцията на Република България, казаха протестиращите, които преминаха и по главните улици на града.