Бизнесът и образованието – партньори в инвестицията в младите хора Дуално обучение в „Мини Марица-изток“ – добри практики

На 19 и 20 октомври се проведе работна среща на тема „Дуално обучение в „Мини Марица-изток“ ЕАД– добри практики“, в която участваха представители на Дружеството, на двете професионални гимназии, с които дружеството си партнира в дуалното обучение и на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД – Владимир Лалев, директорна дирекция „Персонал и учебно тренировъчен център“ и Невена Величкова, ръководител сектор „Планиране на персонала“. Срещата бе инициирана от АЕЦ Козлодуй с цел обмяна на опит в провеждането на дуално обучение и партнирането с професионалните гимназии в региона.

Дуалното обучение в Дружествотосе реализира от 2016 година, като за учебната 2021/2022 г.,„Мини Марица-изток“ е партньор на две професионални гимназии с паралелки дуално обучение- Професионална гимназия „Св. Иван Рилски“, гр. Раднево за дуално обучение на 88 ученици и Професионална гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“, гр. Стара Загора за дуално обучение 32 ученици.

Ръководителите на отдели „Човешки ресурси“ в Управлението и клоноветена дружеството, ръководителят на Центъра за професионално образование и директорите на двете професионални гимназии, споделиха своя опит, предимствата и проблемите, които съпътстват дуалната форма на обучение.

В процеса на разговоритеучастниците в срещата се обединиха около необходимостта от професионално образование и дуалната форма на обучение, от добра комуникация и взаимна подкрепана партниращите си страни, разискваха нормативната основа на обучението, съпътстващата документация и казуси, свързани с работата на учениците в реална работна среда.

Те посетиха работните места на учениците в „Механична работилница“ врудник „Трояново-север“, с. Ковачево. Разговорите с тяхи с наставниците бяха мотивиращи в посока дуално обучение, качественото провеждане на практическите занятия, изграждане на трудови навиции стриктно спазване на правилата по здравословни и безопасни условия на труд.

Участниците в срещата посетиха иучастък „ЖП транспорт“ на рудник „Трояново – 1“, с. Трояново, където предстоида се обособят работни места по професиите „Локомотиви и вагони“ и „Ръководител движение“.

Обмяната на натрупания опит ще подпомогне усилията и на двете дружества в обучението на младите хора чрез работа, което от своя страна дава редица предимства – осигуряване на подготвени и квалифицирани кадри в реална работна среда – според потребностите на работодателя, възможност за непосредствено влияние върху съдържанието и качеството на обучениеи мотивиране на учениците за качествено усвояване на професията и обвързването им с взаимно изгодни договори.

Добрите практики в дуалното обучение гарантират качественото образование и професионалната реализация на младите хора, а инвестицията в тях чрез осигуряване на възможности, сигурност и перспектива след завършване на образованието им, е инвестиция в добрата бизнес-среда.