Изграждането на тунела под Шипка ще се забави

Решаването на казуса с единствения по-голям пътен проект, който служебното правителство имаше шансове да придвижи – изграждането на тунела под Шипка, ще се забави още неизвестно време, но със сигурност ще е след изборите.

Решението е в ръцете на Върховния административен съд (ВАС), след като преди няколко дни строителната фирма “Трейс Груп Холд” е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията.

Антимонополната комисия отхвърли жалбата на строителната фирма срещу класирането на участниците, направено от пътната агенция, която я бе поставила на второ място след “Хидрострой” АД. Обединение “Шипченски проход”, което се състои от водеща фирма “Трейс Груп Холд” АД и проектантската “Алве Консулт”, е подало в законния срок жалба във Върховния административен съд.

Съдът, който ще е последна инстанция за решаване на казуса, все още не е обявил на сайта си за образуваното дело. Няма и законов срок, в който да го реши, а само препоръчителен от 30 дни.
От пътната агенция, която при окончателно решаване на казуса трябва да сключат договор с избраната на първо място фирма “Хидрострой”, казаха ,че ще изчакат окончателното решение на казуса. Договорът ще е за 358 млн. лв., като проектът включва проектиране и изграждане на тунела под връх Шипка и продължение на обходния път на Габрово, който ще изведе тежкия автомобилен трафик от града.