Зелен сертификат и тестване – единственият начин да се учи присъствено

При сегашните високи стойности на заболеваемост зеленият сертификат и редовното тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск за здравето и живота. Ако искаме децата да са в клас, учителите трябва да изберат един от трите варианта – ваксина, документ за преболедуване или тест два пъти в седмицата. Тази система успешно е въведена в цяла Европа. Това казва министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Дали децата ще учат присъствено от следващата седмица зависи и от съгласието на родителите им те да бъдат тествани безплатно със слюнчени тестове, както и от готовността на учителите да направят избор между ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване два пъти в седмицата. Правим всичко възможно да създадем организация тестването да започне веднага, щом има налични тестове за ученици. Събираме информация за готовността на училищата да обезпечат присъственото обучение при новите условия – със задължително тестване на учениците и с преподаватели със зелен сертификат или тестване. Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани, обяснява още министърът.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването над 37% от учителите вече са ваксинирани, а повече от 10% са преболедували.