Нови срокове във валидността на “зеления сертификат”

Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 ще бъде валиден 15 дни след поставяне на първата доза от двудозовите ваксини, както и след поставяне на еднодозовата ваксина. Това изискване влиза в сила от днес.

Решението е взето от експерти на базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, които са преценили, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията”. 

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, призна д-р Златанов.

“В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно”, заяви заместник-здравният министър.