Пред Районен съд – Чирпан 48-годишен мъж се призна за виновен, че е подпомогнал чужди граждани да преминат нелегално в страната ни

Лишаване от свобода в размер на единадесет месеца с изпитателен срок от три години, както и наказание глоба в размер на 4000 лева, получи Г. И. Наложеното наказание е по силата на одобрено от Районен съд – Чирпан споразумението, сключено между обвиняемия, Районна прокуратура – Стара Загора, Териториално отделение – Чирпан и защитника му.

Пред съдебния състав Г. И. се призна за виновен в това, че на  16.10.2021 г. на АМ „Тракия“, област Стара Загора, между км 170- ти и км 174-ти, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – десет афганистански граждани, да преминават в страната ни в нарушение на закона, съгласно който „Чужденец, който влиза в България или преминава транзитно през нейната територия, в зависимост от целта на пътуването, трябва да притежава редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава е необходима“.

В съдебно заседание обвиняемият декларира пред съда, че разбира обвинението, признава се за виновен и разбира последиците от споразумението. Също така заяви, че е наясно, че същото има сила на влязла в сила присъда, както и че доброволно го е подписал и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

След получен сигнал автомобилът, управляван от Г.И., е спрян за проверка и в него са установени мъжете, нелегално преминаващи през страната ни.

 

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.