Всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест

Всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест. За това настоява Националната студентска организация. Според членовете й образователният процес в страната ще пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на студентите да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване.

Студентската общност се надява, че ще бъде дадено време и възможност на висшите училища да организират работата си и поради тази причина се обръща към всички отговорни институции. Студентите настояват във всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест, както и да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава “зелен сертификат”. Другото искане на организацията е студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава “зелен сертификат”.

“НПСС разбира Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно рамката за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. Поради това от НПСС предлагаме сертификатът да важи само и единствено във висшите училища”, се казва в позиция на организацията.