В етносвета на ромите

Община Стара Загора ще кандидатства с проектно предложение „В етносвета на ромите”, финансирано по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”. Максималния размер на безвъзмездната финансова помощ е 75 000.00 евро.

Целта на проекта е да издири и съхрани богатото нематериално културно наследство на ромската общност от община Стара Загора, да подкрепи и развие творческите умения на децата и младежите от общността в партньорство с културните организации от града и селата, както и да привлече нови публики чрез популяризиране на създадените културни инициативи и продукти в България и Норвегия. В реализацията на проекта ще се включат деца, ученици, студенти, младежи, артисти и други творци от ромската общност. Проектът предвижда: Организиране на тематични ромски празници по места с цел възстановяване на такива или инициирани на нови; · Създаване на театрална продукция от професионален постановъчен екип /роми/, с участие на непрофесионален артистичен състав от роми и българи; Организиране на международен уъркшоп с представители на ромската общност от България и Норвегия за създаване на поетически текстове и фотографии на културно-исторически забележителности в България и Норвегия; Организиране и провеждане на пътуващи събития / турне с цел представяне на културния продукт, създаден по проекта; Обмяна на културен продукт с участие на представители на ромската общност между Община Стара Загора и Норвегия.

Максималният срок за изпълнение на проектите е 24 месеца от датата на подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ.