Районен съд – Стара Загора постанови присъда по отношение на двама участници в телефонни измами

Районен съд – Стара Загора постанови присъда по отношение на 41-годишния М. Б. и 16-годишната П. П., участвали в телефонни измами в различни градове от страната.

Подсъдимият ще търпи наказание в размер на три години лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим. Наложеното на П. П. наказание е лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от две години, тъй като е непълнолетна.

Съдебният състав призна М. Б. за виновен в това, че през периода от 05.08.2020 г. до 10.08.2020 г. в гр.Провадия, гр.Варна и гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като помагач и в съучастие с неустановено при разследването лице, представило се за длъжностно лице – полицейски служител, и с непълнолетната подсъдима, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго – неизвестния извършител и подсъдимата, имотна облага, подпомогнал неустановеното при разследването лице да поддържа заблуждения у трима пострадали, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това им причинил имотна вреда общо в размер на 11 548.65 лева.

С присъдата си Районен съд – Стара Загора призна П. П., която е неосъждана, за виновна в това, че през периода от 05.08.2020 г. до 10.08.2020 г. в гр.Провадия, гр.Варна и гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като непълнолетна, но разбирайки свойството и значението на деянието и можейки да ръководи постъпките си, като помагач и в съучастие с неустановено при разследването лице, представило се за длъжностно лице – полицейски служител, и с подсъдимия, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго – неизвестния извършител и подсъдимия, имотна облага, подпомогнал неустановеното при разследването лице да поддържа заблуждения у трима пострадали, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това им причинил имотна вреда общо в размер на 11 548.65 лева.

Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.

Подсъдимите са задържани в гр.Хасково при проведена полицейска операция. Сигнал за телефонна измама бил подаден от 86-годишна жена, живуща в гр.Стара Загора, от която подсъдимите взели голяма сума пари и златни накити.

 

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.