Oт 26 ноември до 10 декември ще се проведе 51-вото издание на Фестивалът на оперното и балетното изкуство

Oт 26 нормври до 10 декември ще се проведе 51-вото издание на Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/. Откриването ще се състои на 26 и 27 ноември, е с два премиерни спектакъла на Вердиевия шедьовър “Бал с маски”.

На 27 ноември от 17.00 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата “Моят Вагнер” на Издателство “Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“,“Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Неделният следобед на 28 ноември в 16.00 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия.

От 29 ноември до 10 декември световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт „Гласове от бъдещето” на сцената на Операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

На 2 декември от 18.00  часа, съвместно с Фондация Петко Стайнов, в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия“.

На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, обединява четири от най-популярните опери създавани някога – “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.

На 5 декември, в неделния следобед е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ “Първият извънстоличен оперен театър”.

Танцовата мистерия “Сънят на Пилат” по безсмъртния роман “Майсторът и Маргарита” на Булгаков на 8 декември.

Последният ден от фестивала, 10 декември, е посветен на юбилея на първото музикално висше училище в България. В голямата заседателна зала на Община Стара от 13 часа е дискусията “Музикално-сценичните изкуства днес – съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите.

От 18.00 часа във фоайето на операта е откриването на изложбата “Музикалната памет на България – слава и традиция, а от 19.00 часа е заключителният концерт  “Гласове от бъдещето” с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти, Борислав Иванов, ще бъде отбелязана неговата 90-годишнина.

Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/ – Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.