Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Нужна е модерна концепция за недовършения културен дом

Кметът на Чирпан и   директорът  на Държавната опера – Стара Загора Огнян Драганов обсъдиха експериментален проект, който да съсредоточи обществен интерес към бъдеща модерна архитектурна концепция на недовършения културен дом в града.Според Ивайло Крачолов е нужна модерна концепция за сградата

В търсене на решение за сърцето на Чирпан възникна идеята за представяне на грандиозния спектакъл  „Атила” от Джузепе Верди в недостроената от миналия век сграда за културен дом. С оперно изкуство ще бъде поставено началото на края на този недовършен обект. Най-подходящото време ще е следващото лято. Същевременно трябва да стартира и публично обсъждане на евентуален проект на модерна енергоефективна сграда, която да обедини потребности и възможности с визия и дизайн и да се превърне в  европейско място за културни и обществени събития. Да е гордост за чирпанлии”, каза  Крачолов. За него е важно както мнението на жителите, така и становището на мениджърите в сферата на културата и строителните експерти, защото съоръжението трябва да е плод на изключително сътрудничество и програмно финансиране.

Общинското ръководство се надява скоро да  приключи техническото обследване на сградата, забавено заради пандемията. „Очакваните варианти в становището на екипа за конструктивната годност са два: единият – скъпо укрепване на ерозиралата съществуваща постройка и дострояване и вторият – по-реалистичен: събаряне, подготовка и изграждане на съвременен културен дом. Решението ще го вземе местният парламент след публично обсъждане”, уточни кметът.

Яворовите празници  ще са добро начало за съвместни инициативи между община Чирпан и Старозагорската опера. Кметът Крачолов, зам.-кметът Гергана Микова, и директорът на хуманитарната дирекция Ангелина Паскалева разговаряха с ръководителя на Старозагорската опера за традиционните  чествания на почит към големия български поет, драматург и революционер Пейо К. Яворов и  участия в празничния  календар на общината. Чирпанлии и гостите на града ще бъдат зрители още в януарските Яворови дни на оперния концерт „Пролет през есента”, след като се запали огъня на поезията, а през м. септември публиката ще се радва  на изпълненията на Балета на Старозагорската опера и на изключителната оратория „Моление” с режисьор Огнян Драганов и диригент Старозагорския Митрополит Киприан.