Проверяват детски играчки, пиратки и украшения за елха

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор стартира традиционната национална кампания „БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2021″. Тя се провежда за 10-ти път и ще продължи до 22 декември. Във фокуса на проверките попадат три групи продукти: детски играчки – карнавални костюми; електрическите светлинни гирлянди; пиротехническите изделия.

Изброените продукти са едни от най-търсените стоки за Коледа и Нова година. Целта на кампанията е осигуряване безопасността на потребителите. При проверките вниманието на инспекторите ще бъде насочено към установяване наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор; видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба на продуктите.
В рамките на кампанията под същото мото през миналата 2020 година са били проверени общо: – 396 играчки от различни категории, марки и модели; 320 различни по вид и модел електрически светлинни гирлянди; 197 вида пиротехнически изделия и сценични пиротехнически изделия

Различни по вид несъответствия са установени при 161 играчки. 22 от тях са били, без маркировка за съответствие, 108 – с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите, а други 125 – без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

93 вида гирлянди пък се оказали без данни за производител/вносител, 50 от тях – с видими несъответствия с изискванията, 50 вида гирлянди са били без инструкция за употреба, а 4 продукта са били без маркировка за съответствие.