Специален митнически код ще защитава розовото ни масло

Специален митнически код ще пази българското розово масло от ментета и нелоялна конкуренция. Той ще може да се проследява и дали има потенциално смесване на българското розово масло с други. По Закона за посевния и посадъчния материал е забранен износът на разсад от българска маслодайна роза не само за трети страни, но и въобще за други държави, защото е култура с национално значение.

Има незаконен експорт през други страни от Европейския съюз (ЕС). Камионът, ако мине през страна на Евросъюза, а оттам товарът продължи другаде по света, никой няма да разбере. Митниците не могат да засекат износ към страни от ЕС. Затова е много важно розовото масло и другите продукти и разсадът да бъдат с отделни митнически кодове в европейската тарифна система и в Евростат.Най-големите ни конкуренти, които ни подбиват цената на розовото ни масло, са Турция и Мароко, а през последните години към тях са се присъединили и Азербайджан и Иран.

Те произвеждат големи количества, защото имат силно държавно субсидиране с поемане разходите за труд по време на беритбата. Така себестойността на продукцията им излиза по-ниска

Все още , обаче най-скъпите и известни марки парфюми на Запад се правят само с българско розово масло, защото то е с оптималното съотношение на концентрацията на различните съставки, което е много важно за производителите на луксозната козметика. “Луксозният сегмент на световната парфюмерия обаче не може да поеме цялото количество, което произвеждаме

Другият основен пазар на българското розово масло е този на хранителните добавки и ароматерапията. В тези производства обаче могат да се правят компромиси с качеството, което ни довежда конкуренция от другите производители в света с по-ниски цени.В последните години е имало големи разлики в цените на нашето розово масло на международните пазари, достигащи до 30%.