Да създадем заедно защитен кът за детски игри!

Стартира благотворителна инициатива на Сдружение “Самаряни” за изграждане на защитен кът за детски игри. Каузата е част от #ЩедриятВторник на фондация “Бикоуз” – в помощ на благотворителността и  насърчаване на  дарителството. Децата, пострадали от насилие, често растат като пленници между четири стени и чакат детството им да отмине, за да могат да се освободят и да изтрият следите от миналото… Те искат да бъдат големи, силни и щастливи…
,,А ние искаме да сме до тях… в онези моменти, когато им е трудно… Ние сме Сдружение “Самаряни” – екип от социални работници, психолози и други специалисти, посветени на това да помагаме на децата и техните семейства. В работата си досега срещнахме много деца – 444 през последните 18 години, преживели страдание от насилието, на което стават свидетели или дори жертви… и то там – в дома им, където живеят…“,споделят от организацията .
В “Самарянска къща”, едно от първите неща, което грабва сърцата на децата, когато  прекрачат прага на Кризисния център, заедно със своите майки, е детското съоръжение на двора, зад къщата. Пързалката в красиви цветове ги привлича и те бързат да опознаят всяко кътче от това място, сякаш то им помага да си спомнят, че са деца… След първите мигове развълнувана игра, те забелязват празното място на люлките и винаги с нескрито любопитство питат: “А къде са люлките?”… Тогава им разказваме, че много, много деца са играли на люлките и те са се повредили, защото вече са остарели. Детският кът е вече на цели 10 години, направен е дори преди те да се родят и затова сега се нуждае от ремонт. И ние мечтаем да променим това място за децата… Искаме тук да се появят нови люлки и още няколко нови играчки, красива дървена къщичка, мека зелена трева и красива, пъстра оградка… И точно в този момент децата започват да се радват, да подскачат и, пляскайки с ръчички, да повтарят: “Люлки! Люлки! И клатещо се пате! Да, и къщичка! Още играчки и тревичка…”, вярвайки че, ето, точно сега, всичко това ще се появи и те ще бъдат първи на люлките…
Тази искрена, детска вяра и сърдечният им трепет са толкова пленяващи!… Затова, нека дарим и заедно да сбъднем тази чиста, детска мечта за тяхно защитено и сигурно място за игри!
#ДетствотоНеБиваДаБоли, то трябва да е #ВремеЗаИгри! За каузата и ти дари!
 
Самарянска къща , управлявана от сдружение ,, Самаряни“ е единствения кризисен център в област Стара Загора, който настанява жени и деца пострадали от насилие . Той е и най-големия в цяла Южна България.

ЛИНК ЗА ДАРЕНИЕ:https://platformata.bg/bg/kauzi/1391:926-2021-11-23-10-54-39/details/campaign.html