В Чирпан ще бъде изграден паметник на поета Димитър Данаилов

В Чирпан ще бъде изграден паметник на поета Димитър Данаилов. В навечерието на сто годишнината от рождението на поетът, надскочил границите на Чирпан, се състоя общественно обсъждане за изграждането на мемориалния обект.

Автор на паметника е Владимир Кондарев. Бронзовата скулптура, ще се разположи срещу паметника на Пейо Яворов.

Проектът предвижда скулптура на поета, да го изобразява седнал на пейка, с поглед към монумента на Яворов, така както Данаилов е обичал да стои. Предвижда се монтаж на още две пейки върху оплочен участък от алейната мрежа, както и вграждане в настилката на осветителни тела, тип прожектори, за осветяване на фигурата. С проекта не се засяга съществуваща дървесна и храстова растителност и извършени на терена благоустройствени мероприятия.

Димитър Данаилов е роден на 3 декември 1921 г. в гр. Чирпан. Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Факултет по славянски филологии. В продължение на 30 години работи като директор на музея “П. К. Яворов” в Чирпан. Автор на три издадени приживе поетични книги. Посмъртно са отпечатани и още три сборника. Загива при автомобилна злополука в Чирпан на 11 декември 1992 г.