Община Стара Загора е предоставила пълната информация на КПКОНПИ

Днес, експерти от КПКОНПИ са извършили проверка в Община Стара Загора, относно проведените обществени поръчки за доставка на  55 нови дизелови автобуси и 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции на стойност над 84 млн.лв.

“Около обяд поискаха да се срещнат с всички лица, които имат отношение към провеждането на поръчкитe, както и с мен. Дал съм пълна информация”, каза на пресконференция тази вечер кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че 55-те автобуса доставени през 2015 година и това са процедури приключили преди 6 години. Възложител е общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД, а Община Стара Загора е подпомагала със своята експертиза. При доставката на 33 – те електрически автобуси в провеждането на процедурата са участвали представители на всички партии в Общинския съвет с цел прозрачност, на КПКОНПИ е предоставена в писмен вид цялата информация, а цялата техническа документация предстои да бъде изпратена. “Договора по първата поръчка е отчетен. Няма никакъв проблем, но след като има сигнал нека да бъде проверен“, каза Тодоров.

Втората поръчка е обжалвана в КЗК и ВАС, които се произнасят в полза на Община Стара Загора. “Спазен е закона и обществения интерес. В последна фаза са класирани три големи европейски консорциума, когато се отварят ценовите оферти и е класирана тази с най-ниска цена”, бе категоричен градоначалникът.

Живко Тодоров не смята, че проверката на антикорупционната комисия има политически нюанс. “Никога не ми се искало да мисля в тази посока и няма да го чуете от мен“, заяви оше кметът.