НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021 ГОДИНА

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на септември 2021 г. намаляват с 0.3% спрямо края на юни 2021 г., като достигат 96.8 хиляди. Спрямо края на второто тримесечие на
2021 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в дейност „Професионални дейности и научни изследвания“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“- съответно 31.1 и 13.4%.

В края на септември 2021 г. в сравнение с края на септември 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.9 хиляди, или с 0.9%. Най-голямо намаление на наетите в абсолютно изражение се наблюдава в икономическата дейност „Строителство“ – с 0.7 хил., а най-голямо увеличение – в „Административни и спомагателни дейности“ – с 0.5 хиляди. В процентно изражение най-значително е намалението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ и „Строителство“, а увеличението е най-голямо в „Административни и спомагателни дейности“.

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за юли 2021 г. е 1 356 лв.,
за август – 1 329 лв. и за септември – 1 414 лева.

През третото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора е 1 366 лв. и нараства спрямо второто тримесечие на 2021 г. с 0.4%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Строителство“ – със 17.5% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ – с 12.6%. Най-голямо намаление на средната работна заплата е регистрирано в дейност „Финансови и застрахователни дейности“ със 7.7%.

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни