Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 – Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Директорът на дирекция „Инвестиции и европейски програми” в местната администрация Георги Симеонов представи  опита и добрите практики на Община Стара Загора за енергийна ефективност на публичния и частния сграден фонд, развитието на устойчив градски транспорт и на зелената инфраструктура, като основни елементи за изпълнението на европейските политики за преход към климатичен неутралитет и намаление на въглеродните емисии. Бяха представени основните проекти на Общината като приоритети във визията за развитието на града, преструктурирането на местната икономика и заетостта в контекста  на тези политики в следващия програмен период.

Разисквани бяха и капиталовите програми, финансови инструменти и модели за устойчива градска трансформация, които ще бъдат използвани при т.нар зелена сделка. Според Плана за инвестиции на Европа  се очаква в страната да бъдат привлечени нови инвестиции на стойност 4,7 млрд. евро, стана ясно още по време на срещата.

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова сподели обезпокоителните данни от проучване сред общините в Европа, което показва, че около 75 % от общините в по-слабо развитите региони  срещат проблеми с осигуряването на инвестиционен ресурс. Нещо повече – 80% от градовете в регионите на сближаване все още изпитват нужда да повишат своите административни познания и способности, за да работят по устойчиви проекти, които интегрират зелените политики, дигитализацията и се базират на иновации.

Присъстващите допълниха, че за региона на Стара Загора ще бъде важно определянето на пазарния потенциал и възможностите за икономическа диверсификация.

Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти, експерти и други участници в мащабните публични и частни проекти, които формират облика на българските градове, за  обсъждане на възможностите и добрите модели за сътрудничество.