МЗ: Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на COVID-19, са много сходни

Заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни, заради отслабената вече имунната система, четем на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.

Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на COVID-19, са много сходни. Това са хората в напреднала възраст, гражданите с хронични заболявания, медицинският персонал и тези, които могат да се превърнат в източник на инфекция за лица от рисковите групи, за които се грижат. Освен за самите тях, защитата чрез ваксинация срещу двете заболявания е изключително важна и за техните контактни лица (напр. хора от същото домакинство), за да се избегне заразяване.

Грипната вълна в България обикновено започва в началото на годината, а след ваксинацията срещу сезонния грип са необходими 10 – 14 дни, за да се изгради защита. За да се предпазим навреме, желателно е ваксинацията да бъде направена до средата на декември. Но противогрипната ваксина може да бъде поставена както в началото, така и по време на грипна епидемия. Разликата е в това, че можете да се заразите преди да бъдат постигнати съответните нива на защита. Никоя ваксинация не осигурява стопроцентова защита, поради което със сезонен грип може да заразим и след като сме ваксинирани, но да го прекараме значително по-леко. Заболяване може да възникне и ако инфекцията е настъпила малко преди ваксинацията (т.е. ваксината е поставена през инкубационния период), или ако инфекцията е настъпила през първите дни след ваксинацията, преди защитата да се развие напълно.

Освен за възрастните лица, чиято имунна система е по-слаба, голяма вероятност за тежко боледуване след заразяване със сезонния грип има и при:

◾️Хора със свръхчувствителност на дихателните пътища или нарушена белодробна функция (напр. хора с хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест);

◾️Хора с хронични сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни заболявания, хора с диабет или друго метаболитно заболяване;

◾️Хора с основно неврологично или нервно-мускулно заболяване или с увредена имунна система поради основно заболяване или медикаменти (напр. високи дози кортизон).

Важно е да знаем, че заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни, заради отслабената вече имунната система.

В допълнение към индивидуалната защита, постигането на високи нива на ваксинация срещу грип, също както и срещу COVID-19, спомага за намаляване разпространението на вируса и за редуциране на възможността за поява на нови вирусни варианти и щамове.